White Hart Lane station, Tottenham

We are delighted to have completed this commission as lead architects and public realm designers for Taylor Woodrow who have successfully built and handed over the landmark new station at White Hart Lane in August.

STATUS
Completed
Clients
  • Developing a new landmark station from planning into detail and construction with Taylor Woodrow.
  • Opens up a new neighbourhood pedestrian link through the raised viaduct, improving local permeability.
  • Supports the regeneration objectives of the London Borough of Haringey.
  • Step free access from street to platform.
  • A rich selection of materials including the use of terracotta pot cladding and ‘zig-zag’ building modelling which is directly influenced by the area’s glasshouse and horticultural heritage.
  • Significant increase in capacity for event days.
  • Maintaining the operational railway and its existing platforms.

Photography: Richard Lewisohn

Ticket hall

VIEW LARGER IMAGE

Weathered Steel Fencing

VIEW LARGER IMAGE

External Concourse

VIEW LARGER IMAGE

Main Concourse

VIEW LARGER IMAGE

Underpass

VIEW LARGER IMAGE

Northern Concourse

VIEW LARGER IMAGE

Feature Facade

VIEW LARGER IMAGE

Introduction

The modernisation of White Hart Lane station in north east London to make it bigger, brighter and more accessible with modern day facilities and more station capacity, improving local permeability and supports the regeneration objectives of the London Borough of Haringey.

We welcome and are delighted to see Transport for London’s investment in the station delivering much needed improvements for the local community who use it and those visiting the new stadium. It supports and enhances the Club’s investment in North Tottenham and complements the wider investment in transport infrastructure for the area. We particularly look forward to welcoming the new lifts that are due to enter service in September, which will make White Hart Lane the latest London Overground station with step-free access, improving accessibility for all travellers on event and non-event days.”

Donna-Maria Cullen, Executive Director, Tottenham Hotspur

Design

The design comprises triangular sections of façade and terracotta pot cladding symbolising Tottenham’s horticultural and clay manufacturing past developed by Landolt + Brown.

From the outset of the design process, they sought to develop a highly place-specific design working closely with architect-trained artist Wendy Hardie, who has researched the area’s rich industrial history to develop a creative design approach, which is deep-rooted in the character and culture of the area. This has informed the approach to both appearance and materials. In a part of London likely to go through substantial change and wide scale redevelopment in the years to come, the station project, which includes the fine historic railway structures, is uniquely positioned to create a direct link with Tottenham’s rich but lost history of growing and making. In particular, several historic ‘themes’ have emerged and each has a specific impact on the character and materials proposed for the new buildings.

The new station includes lifts operating in addition to new staircases to each platform - one for everyday use and a second that can be opened on event days to help customers board trains more easily and reduce platform congestion. A new forecourt greatly improves the public realm, creating a more pleasant and safer environment with new cycle parking, CCTV and signage to help people continue their journey on foot or by bike.

Previous Project
Next Project